fbpx
Povratak na Blog
Ulaganje u tržišta u razvoju

Ulaganje u tržišta u razvoju, šansa za veći prinos

Ulaganje u tržišta u razvoju su oduvek bila privlačna za investitore. Nakon turbulencija na svetskim berzama početkom 2018.-te godine, očigledno je da su ulaganje u tržišta u razvoju idealna prilika da se kapital oplodi.

Ulaganje u tržišta u razvoju

Evropa i Amerika predstavljaju tržišta koja su razvijena, i gde su mogućnosti za investiranje mnoge. Pozicije su zauzete od giganata u raznim oblastima privrede, telekomunikacija, potrošačkih dobara. Ulaganje na ovim tržištima podrazumeva manje fluktuacije, i sporije promene.

Azija, Rusija i Indija predstavljaju tržišta u razvoju, gde još uvek postoje pozicije koje nisu definisane, niti u potpunosti popunjene. Upravo zbog toga je i mogućnost razvoja firmi na ovim tržištima veća. Samim tim je i mogućnost zarade za investitora koji ulaže na njih veća.

Ogromni potencijal u obliku sve većeg broja potrošača, predstavlja drugi razlog zašto je ulaganje u tržišta u razvoju profitabilno.

Pogledajmo samo neka od njih i njihove potencijale.

Tržište Rusije

Ulaganje u tržišta u razvoju - Rusija

Ulaganje u tržišta u razvoju – Rusija

Rusija (Ruska federacija) predstavlja još neistraženo tržište za većinu investitora. Zbog političke situacije unutar i izvan Rusije, kao i cene nafte i zemnog gasa, berzanski indexi u Rusiji poslednjih nekoliko godina polako padaju. Ovome je doprinelo i to što je ocena kreditnog rejtinga agencije S&P bila najlošija moguća. Neko bi pomislio da treba izbegavati Rusiju kao potencijalno tržište za ulaganje kapitala.

Rusija je uspavani medved, koji samo čeka povoljnu priliku da počne ponovo da usisava zapadni kapital. Da je sada došlo vreme da se investira u Rusiju pokazuje i činjenica da je ista agencija koja je pre nekoliko godina proglasila najnepovoljniji rejting za Rusiju, ovih dana poboljšala isti.

Giganti poput Lukoila i Sberbanke, samo su neke firme u koje se već može sada ulagati.

Tržišta Azije

Azija predstavlja ogromno tržište koje konstantno raste već nekoliko godina. Kina, Japan, Tajvan, Singapur, Hong Kong, Južna Koreja su zemlje koje beleže konstantan rast. Ogroman potencijal u sve većem broju potrošača, kao i relativno još nepokriveno tržište u nekoliko segmenata ostavljaju mogućnost velikog razvoja.

Giganti poput Samsunga, Alibabe, Tencenta, Taiwan semiconductorsa i mnogi drugi predstavljaju lidere u svojim oblastima.

Azijski mentalitet je garancija za dalji razvoj ovih firmi.

Tržište Indije

Ulaganje u tržišta u razvoju - Indija

Ulaganje u tržišta u razvoju – Indija

Jedno od najzapostavljenijih tržišta, od strane prosečnih investitora, jeste tržište Indije. Indija polako postaje vodeća svetska ekonomska sila. Ogroman broj potrošača, ubrzan ekonomski i IT razvoj su učinili Indiju izuzetno interesantnom za ulaganje kapitala.

Tržište Indije krije ogroman potencijal za razvoj industrijskih grana koje su na većini tržišta već dosta razvijena.

Diversifikacija kod ulaganje u tržišta u razvoju

Kako bi se iskoristio sav potencijal tržišta u razvoju, neophodno je da se portfolio u koji se ulaže optimalno diversifikuje. Diversifikacija predstavlja ulaganje u više akcija. Time se postiže da jednim ulaganjem, postajemo suvlasnici firmi koje privređuju u različitim granama privrede, u različitim zemljama, često na različitim kontinentima i u različitim valutama.

Ono što je cilj diversifikacije jeste da investitor uprosečuje svoj rizik, odnosno svoj portfolio.

Samim tim kretanja pojedinih firmi na berzi manje utiču na ukupnu dobit.

Najinteresantnije firme za ulaganje u tržišta u razvoju

Alibaba

Tehnološki gigant iz Kine, vlasnik Jack Ma. U svom sastavu ima nekoliko firmi, koje pokrivaju sve veći segment tržišta, kako u e trgovini, socijalnim mrežama, online plaćanju, transportu, dostavi robe… (više o tome ovde)

Više na stranici Alibabe

Samsung

Tehnološki gigant iz Južne Koreje. Lider na tržištu mobilnih telefona, kompjutera, zdravstvene opreme, elektronike… Veliki rival Apple-u i drugim velikim proizvođačima. Jedan od stubova privrede Južne Koreje. (više o tome ovde)

Više na stranici Samsunga

Tencent

Internet gigant iz Kine. Najzastupljeniji na tržištu socijalnih mreža (WeeChat), gde imaju zastupljenost od preko 40% tržišta Kine i okolnih zemalja. Kako se povećava broj stanovnika azijskog regiona, raste i broj potrošača Tencenta.

Više na stranici Tencenta

Kolika je dobit na godišnjem nivou

Ulaganje u tržišta u razvoju - Azija

Ulaganje u tržišta u razvoju – Azija

Kod investiranja u tržišta u razvoju, ono što je najbitnije jeste veća očekivana dobit. Kod fondova koji ulažu u tržišta u razvoju, očekivana godišnja dobit, kod ulaganja od najmanje 10 godina, iznosi 4-10,5%.

To znači da investicija od 100.000€, nakon 10 godina donosi dobit 46.500 – 166.000€.

Kako započeti ulaganje u tržišta u razvoju

Ukoliko se odlučite da investirate u tržišta u razvoju, potrebno je da mi se obratite i da prođemo kroz korake investiranja (više o tome ovde).

Stojim Vam na raspolaganju, i bićete kontaktirani u roku od 12 časova.

 

Ukoliko želite da primate naš Investicioni digitalni bilten, prijavite se na našu email listu

PRIJAVA NA EMAIL LISTU

Podeli ovu objavu

Povratak na Blog