fbpx
Povratak na Blog
Pravo vreme da se investira u investicione fondove

Pravo vreme da se investira u investicione fondove

Pravo vreme da se investira je upravo sada! Juče bi bilo bolje, a sutra će već biti za jedan dan prekasno!

“Jedina greška koju sam učinio do 11. godine života, kada sam počeo sa investiranjem, je bila što nisam počeo ranije.” – Warren Buffet

Kada se investira

Investira se dugoročno kroz proces konstantnog plasmana kapitala. Cilj je da se investirani kapital poveća, kroz povećanje vrednosti investicije. Ovo znači da se investira u takve akcije, ili druge oblike svojine, za koje očekujemo da će im se povećati vrednost. Buy and hold (kupi i zadrži) je odlika većine strategija koje koriste iskusni investitori.

Idealno bi bilo investirati kada je cena najniža i gledati kako se ona oporavlja i nastavlja da raste. Ipak, ovo je jako teško ili čak i nemoguće, pošto nije moguće unapred znati kretanja na berzi. U svakom slučaju investitore vodi logika, strpljenje i dobra tehnička pripremljenost. Uzima se u obzir dosadašnje poslovanje, makroekonomski činioci, visina do sada ostvarene dobiti, raspodela dividendi…

Dakle, pravo vreme za investiranje je upravo danas! Pitanje je samo u šta investirati!

U šta se investira

U šta se investira

Kada govorimo o investiranju, govorimo o rukovanju rizikom, odnosno preuzimanju rizika i visini potencijalne dobiti za datu investiciju. Pametan investitor će gledati da smanji rizik investiranja na nivo za koji je spreman da prihvati. Preko noći se investiranjem niko nije obogatio, ali pametnim investiranjem možete obezbediti sebe i svoju porodicu za čitav život!

Investitori obično rizik investiranja predstavljaju u % prosečnog očekivanog prinosa na godišnjem nivou. To se može nazvati i visinom godišnje dobiti. Tako u najkonzervativnije investicije spadaju one sa dobiti do 2,5%, umereno rizične do 7%, a visoko rizične do 11%. Iznad ove granice počinje izrazito visoko rizično investiranje, koje se već više može nazvati špekulacijom, ili klađenjem. (Potencijalne) Dobiti su visoke, ali je i rizik izuzetno visok! Ovakvim investicijama se nećemo baviti.

Investiranje u akcije je način investiranja kod koga možemo da izaberemo upravo takve akcije koje odgovaraju našem nivou rizika i našem temperamentu! Dobar izbor akcja u koje se investira je pravi način da se opustimo i gledamo kako nam investiocija raste. Međutim, mora da se investira u više akcija kako bi se uradila disperzija rizika. Svaka akcija može da ima “loš dan”, svaka firma prolazi kroz stadijume uspona i padova, i ukoliko investiramo samo u jednu firmu, samo u jednu akciju, izlažemo se riziku da sudbina te akcije kroji i našu sudbinu.

Ulaganjem u akcije, možemo na najlakši način skrojiti investicioni plan po našoj meri

Ko odlučuje u šta da se investira

Skup akcija u koje se investira se naziva investicioni portfolio. Izbor akcija u našem portfoliju treba da vrši osoba koja ima potrebna znanja i iskustvo, i da se vodi našom odlukom o visini prihvaćenog rizika. Takve osobe se nazivaju portfolio menadžeri. Portfolio menadžer je osoba koja je zadužena da prati i proučava dešavanja na berzama,  i investira naš novac na unapred dogovoren način! Za ovo odgovara pred zakonom, i potrebno je da poseduje licencu nadređene ustanove u zemlji odakle se vrši investiranje. U Srbiji je to licenca koju izdaje Komisija za hartije od vrednosti pri NBS (Narodnoj Banci Srbije).

Vi kontrolišete rizik ulaganja

Vi birate pravila pod kojim se investira Vaš novac! 

Investiranje u investicione fondove

Investicioni fondovi su institucije kolektivnog investiranja, kod kojih su unapred definisana pravila ulaganja novca. Vi možete da izaberete investicioni fond koji najviše odgovara Vašem karakteru, odnosno koji se Vama najviše svidi. U investicione fondove se investira lako, potrebno je samo nekoliko koraka, i Vi možete postati suvlasnik vodeće telekomunikacione firme, e-komerc giganta, fabrike automobila, banke, osiguravajućem društva, fabrike čelika, farmaceutske kompanije, i to sve odjednom!

Kako ulažete automatski u više akcija (firmi), i Vaša disperzija rizika je velika. Ulažete na više kontinenata, u više država, u više valuta, u više grana industrija…. Više o ovome smo pisali u članku Investicioni fondovi.

Verovatnoća da će sve firme, u kojima imate akcije, da izgube odjedanput na vrednosti su male. Ukoliko neka i izgubi veći postotak vrednosti, uvek može da se izbaci iz portfolija i da se zameni drugom. Ovo prati i obavlja Vaš portfolio menadžer.

Velika većina ljudi na svetu investira upravo kroz investivcione fondove.

Zašto investirati upravo sada?

Sada je najbolje vreme da se investira!

Ne gubite vreme, počnite SADA!

Krenite danas da investirate, i to će biti Vaša najbolja odluka do sada. Navedimo nekoliko razloga zašto:

  • Ukoliko vrednost akcija sutra i padne, to je sjajna vest za Vas. Onda možete još investirati pod povoljnijim uslovima
  • Ukoliko vrednost akcija sutra skoči, već imate veći kapital nego juče, i možete povećati vrednost svog portfolija
  • Započinjete više godišnji, ili višedecenijski projekat koji će obezbediti i Vaše unuke!
  • Dobrim izborom investicionog fonda, mirno spavate, jer preuzimate rizik upravo onoliki koliki Vam prija
  • Vašim novcem upravlja portfolio menadžer, kome je cilj da Vam zaradi što više novca
  • Postajete suvlasnik svetskih firmi i delite njihove uspehe, ne radeći pri tome ništa
  • Postajete investitor, koji prati samo dugoročne ciljeve i ne opterećuje se dnevnim dešavanjima na berzi
  • Investirate bez opterećenja

Kako izabrati pravi investicioni fond

Na ovo pitanje smo već više puta dali odgovor (Kako investirati u investicione fondove), ali je to proces koji je najbolje proći sa investicionim savetnikom.

Kontaktirajte me i započnite svoju investiciju

Pozivam Vas da mi se obratite i da zajedno krenemo u avanturu investiranja. Postanite i Vi suvlasnik Samsunga i Alibabe, ili Apple-a i BMW-a. Pratite napredak francuskog Totala, ili Adidasa, i radujte se njihovim uspesima. Oni su ujedno i Vaši!

POSTANITE INVESTITOR!

Javite mi se i u roku od 12h ću Vas kontaktirati!

Ukoliko želite da primate naš Investicioni digitalni bilten, prijavite se na našu email listu

PRIJAVA NA EMAIL LISTU

Podeli ovu objavu

Povratak na Blog