fbpx
Povratak na Blog
Milenijalci, Y generacija - Rešenje za penziju

Milenijalci, Y generacija – Rešenje za penziju

Milenijalcima, odnosno pripadnicima Y generacije, potreba da se pronađe rešenje za penziju svakim danom postaje sve izraženija. Mladi su potpuno svesni da moraju sami da se snalaze, pošto država, na žalost, nema rešenje za njih.

Ko su Milenijalci tj. Y generacija

Generacije rođene posle 1980.-ih godina se demografski nazivaju Y generacija ili Milenijalci. To su mladi ljudi koji imaju manje od 35 godina. Većina radi i zarađuje, neki su i roditelji. Ipak, po nekim svojim karakteristikama se razlikuju od prethodnih generacija (X generacija, Babyboomeri…). Kada se govori o njihovim finansijskim navikama, umnogome se razlikuju od svih dosadašnjih generacija (Potrošačke navike generacije Y).

Jedan od životnih problema sa kojim a se Milenijalci susreću jeste i problem finansiranja trećeg životnog doba – penzije. Oni su prva generacija koja je potpuno svesna da mora sama da pronađe rešenje.

Milenijalci žele da čuju mišljenje drugih, kako bi doneli bitne životne odluke

Ko treba da ponudi rešenje za penziju

Milenijalci žele da čuju mišljenja drugih. Rešenje za penziju će najpre potražiti na internetu. Proveriće više navoda, pročitati članke koji opisuju lična ioskustva, uporediće podatke koje pronađu i onda će da se odluče.

Rešenje treba da im ponudi neko ko im je blizak načinom razmišljanja i ko može da razume njihovu potrebu za deljenjem iskustava.

Takođe, potrebno je da im se ponudi više opcija, uz kvalitetne argumente za svaku od njih. Ovo je naravno veliki izazov za svakog finansijskog savetnika.

Rešenje za penziju treba da ponudi finansijski savetnik 

Kako do ličnog rešenja za penziju

Želja svakoga, a naročito Milenijalaca, jeste da imaju lično skrojeno rešenje za njih. Ovo je moguće samo ukoliko se konsultuju sa svojim ličnim finansijskim savetnikom. Ipak, ovo je najlakše učiniti online, te je neophodno da savetnik bude dostupan u svakom trenutku. Sve informacije, proračuni, uslovi i objašnjenja treba da su im dostupna u elektronskoj formi, a kupovinu Milenijalci žele da obave online. Zakonska regulativa im tu izlazi skoro 100% u susret.

Zatražite online konsultaciju sa Vašim finansijskim savetnikom

Koliko novca je potrebno za optimalno rešenje za penziju

S obzirom da najstariji Milenijalci imaju već oko 35 godina, pred njima je još oko 30 godina aktivnog radnog života. To znači da je vreme koje im stoji na raspolaganju oko 30 godina, da skupe dovoljnu količinu novca za mirnu starost.

Ukoliko bi želeli doživotnu penziju od 500€, potrebno je da skupe 100.000€

Ukoliko bi želeli doživotnu penziju od 750€, potrebno je da skupe 150.000€

i tako dalje…

Optimalno rešenje za doživotnu penziju od 500€ iziskuje akumuliranih 100.000€

Plan za Milenijalce i Y generaciju za fond od 100.000€

Plan za Milenijalce da skupe fond od 100.000€ se razlikuje u odnosu na to koliko imaju godina, ali svi oni imaju najmanje 30 godina još pred sobom. Za one koji imaju više vremena, plan će biti nešto lakši.

Postoji 2 opcije:

  1. štednja
  2. investicija

 

Plan štednje za fond od 100.000€

Štednja podrazumeva sklanjanje novca na stranu, sa minimalnim rizikom ulaganja, gde nakon određenog perioda (30 godina), povlačimo taj novac nazad. Postoji nekoliko načina, a u svetu je najkvalitetniji način štednja kod osiguravajućih kuća. Da bi znali šta su uslovi ovakvih planova najbolje je konsultovati savetnika za osiguranje i tražiti ponudu za Vas.

Za plan štednje za fond od 100.000€, na rok od 30 godina, potrebno je godišnje izdvajati 2.730€, ili mesečno 240€

Plan investiranja za fond od 100.000 €

Investicija podrazumeva investiranje novca, sa optimalnim odnosom sigurnosti i dobiti, gde nakon određenog perioda (30 godina), povlačimo taj novac. Najkvalitetniji način ovakvog investiranja jeste preko investicionih fondova. Šta su investicioni fondovi i kako odabrati optimalan za Vas, možete pročitati ovde.

Za plan investicije za fond od 100.000€, na rok od 30 godina, potrebno je godišnje izdvajati 1.400€, ili mesečno 120€

Doživotna penzija 500€, sa mesečnim ulaganjem od 120€

Milenijalci, Y generacija - Rešenje za penziju

Milenijalci, Y generacija – Doživotna penzija 500€

Kao što vidimo iz proračuna, mesečnim investiranjem 120€, sa prosečnim prinosom oko 5% godišnje, što je i više nego realno, svaki Milenijalac može sebi da obezbedi doživotnu penziju od 500€. Pored toga će imati na raspolaganju oko 100.000€, ukoliko zatreba za rešavanje neke vanredne situacije.

Ukoliko se radi o mlažim Milenijalcima od 35 godina, ulaganje je čak i manje.

Primera radi:

  • 30 godina života – trajanje investicije 35 godina – mesečna investicija 100€
  • 25 godina života – trajanje investicije 40 godina – mesečna investicija 80€

Vaš investicioni savetnik

Na raspolaganju sam za sva Vaša pitanja – kontaktirajte me i upoznajte se sa finansijskim mogućnostima koje pružaju investicioni fondovi.

Kristijan Fürstner, finansijski savetnik

 

Ukoliko želite da primate naš Investicioni digitalni bilten, prijavite se na našu email listu

PRIJAVA NA EMAIL LISTU

Podeli ovu objavu

Povratak na Blog