fbpx
Povratak na Blog
Kretanja na berzama - februar 2018

Kretanja na berzama – februar 2018

Kretanja na berzama u februaru 2018. godine su bila izuzetno dinamična. Najviše se govorilo o uticaju američkog predsednika i njegovoj nameri da uvede tarife na uvoz čelika i aluminijuma, trgovinskom ratu, povećanju kamata na državne zapise u SAD… Ipak, i na drugim tržištima je bilo dosta novina.

Kretanja na berzama – SAD

Nakon skoro 9 godina rasta, Dow Jones (DJIA) je napokon napravio malu pauzu.

Ovako bi se moglo opisati stanje na berzi u Njujorku. Ono što je počelo u januaru, samo se nastavilo u februaru, i nakon što su indexi berze u Njujorku (Dow Jones) i Nasdaq index pali za više od 10%, stekli su se uslovi da se ovo stanje nazove korekcija. Korekcija ustvari i nije ništa drugo nego prolazni pad vrednosti, kako bi se investitori “odmorili” i spremili za dalje napredovanje.

Ono što je interesantno ponoviti jeste da su vrednosti na berzama pale, ali kompanije koje su iza njih i dalje dobro rade i ekonomija nije u problemu! Ovo zna biti zbunjujuće za posmatrače sa strane.

Kretanja na berzama - SAD - februar 2018
Kretanja na berzama – SAD – februar 2018

U toku februara su se objavile vesti o potencijalu azijskog tržišta vezano za avio industriju. Blizu 16.000 aviona će biti potrebno azijskom tržištu u sledećih 10 godina. Boeing (BA) i ostali proizvođači aviona zadovoljno trljaju ruke, i spremaju se za buduće izazove. Ni vesti o uvođenju tarifa na uvoz čelika i aluminijuma od strane američkog predsednika Trampa, nisu mogle da dugoročno poremete odnose na berzi.

Među najtraženijim akcijama su i dalje Boeing i Apple (AAPL). Veliki mag investiranja Warren Buffett, se povlači iz IBM-a i ulaže u Apple…

U svakom slučaju, februar je doneo dosta uzbuđenja, padova i uspona, i Dow Jones je završio mesec sa padom od oko 5%.

Kretanja na berzama – Azija

Koliko je tržište SAD bilo pogođeno padom vrednosti glavnih indexa, toliko se tržište azije brzo oporavilo od ovih padova.

Kretanja na berzama u Aziji su prvo bila negativna. Kretanja u SAD su se prelila na sve ostale brze, ali su se azijske berze brzo oporavile. Jedna za drugom su stizale dobre vesti, i najave oporavka od pada na početku meseca. Samsung (SSNLF) ubire plodove Olimpijskih igara i tempirao je promociju svog novog telefona na Sajmu u Barseloni upravo na ovaj period. Vezano za Olimpijske igre je došla i vest da Alibaba (BABA) postaje sponzor Olimpijskih igara, pored VISA-e (V) i drugih velikih sponzora. Pored ovoga Alibaba je preuzela i lanac za dostavu hrane u Kini, čime je povećala svoje tržišno prisustvo i u tom segmentu!

Bankarski gigant iz Hong Konga HSBC (HSBC)je objavio rezultate za prošlu godinu, gde je iskazao dvostruki profit u odnosu na prethodnu godinu!

Sve u svemu, azijsko tržište je u februaru delovalo stabilnije i bolje mesto za investiranje.

Kretanja na berzama – Rusija

Najvažnija vest sa ruskog tržišta je u stvari došla iz Njujorka. Agencija Standard&Poor (S&P) je nakon više godina podigla rejting za rusko tržište sa pozicije junk (đubre) na poziciju koja se preporučuje za oprezno investiranje.

Ovo je prouzrokovalo povećanje priliva novca u ruske firme.

Kretanja na berzama – Evropa

Od svih vesti ovoga meseca, možemo izdvojiti 4 koje su podigle najveću prašinu u Evropi.

  1. Jack Ma (Alibaba) postao savetnik Tereze Mej vezano za Brexit
  2. Donald Trump najavio uvođenje tarifa na čelik i aluminijum
  3. Kinezi ušli sa kapitalom u Daimler (DAI)
  4. Nestle polako prebacuje težište rada na L Oreal

Nestle (NESR) polako prebacuje svoje težište na zdravu ishranu i wellness, tako da se postepeno povlači iz proizvodnje slatkiša. Ovog meseca su objavili podatak da težište prebacuju na liniju kozmetičkih proizvoda, sa naglaskom na L Oreal.

Kretanja na berzama - Evropa - februar 2018
Kretanja na berzama – Evropa – februar 2018

Kretanja na berzama su umnogome pratila kretanja na američkim berzama. Ipak, pored klackalice u odnosima sa SAD, najviše se pričalo o ulasku kineskog kapitala preko firme Geely, koja je u sastavu Daimlera, u ovog velikog evropskog giganta.

Preporuka za investitore

Uprkos dosta šarolikim kretanjima na tržištu SAD i Evrope, tržišta u razvoju,kao što su azijsko i rusko su se pokazala kao obećavajuća. Sve više investitora se okreće ovim tržištima, i sve veći novac pronalazi svoj put do kompanija iz Kine, Južne Koreje, Hong Konga i Indije.

Uložiti u više odabranih firmi sa tržišta u razvoju možete na jednom mestu, uz pomoć savetnika.

Na raspolaganju sam za sva Vaša pitanja – kontaktirajte me i upoznajte se sa finansijskim mogućnostima koje pružaju investicioni fondovi.

Kristijan Fürstner, finansijski savetnik

 

Ukoliko želite da primate naš Investicioni digitalni bilten, prijavite se na našu email listu

PRIJAVA NA EMAIL LISTU

Podeli ovu objavu

Povratak na Blog