fbpx
Povratak na Blog
Jack Ma i Vi, suvlasnici Alibabe

Kineska autoindustrija osvaja svet

Kineska autoindustrija se sprema da osvoji svet! Ovo Kina radi planirano, organizovano i na mudar način. Pravo je pitanje kako možemo ovo iskoristiti na najprofitabilniji način!

Kineska autoindustrija se sprema za tržišta SAD i Evrope

U salonu automobila u prosečnom evropskom gradu, kupac sedi i pije koktel dobrodošlice. Sunce sija kroz prozor salona, prilazi prodavac i zajedno prilaze najnovijem SUV vozilu predstavljenom u salonu. Ono što izgleda kao običan dan u salonu je u stvari ostvarenje Kineskog plana da proizvodi i prodaje svoja vozila u zapadnoj Evropi. Ali o ovome malo kasnije.

Ovo je glavni plan milijardera Li Shufu-a, koji je nakon skromnih početaka u svojoj Geely Group i proizvodnje frižidera u 80-im godinama, prerastao u suvlasnika Volvo Cars, britanskog proizvođača sportskih automobila Lotus, vlasnika londoskih Black Cabs (crnih taksi vozila) i velikog deoničara u Daimler AG fabrici. Plan je da se kineska autoindustrija pozicionira među Velikom trojkom u autoindustriji – SAD, Nemačka i Japan, i da to postane Velika četvorka.

Kineska autoindustrija - Proizvodnja električnog londonskog Black Cab taksija
Proizvodnja električnog londonskog Black Cab taksija

Želim da čitav svet čuje kakofoniju stvorenu od strane Geely-ja i ostalih kineskih fabrika automobila. Geely želi da postane globalni brend!” rekao je Li u svojoj izjavi za Bloomberg. I dodao,

Da bi smo postali globalni, moramo  izaći iz Kine!   Li Shufu

Osvajanje svetskih tržišta na kineski način

Li nije usamljen u svojoj nameri. Kineska autoindustrija ima najmanje četiri proizvođača i tri kineska startapa planiraju da prodaju vozila u SAD sledeće godine. U isto vreme, kineski BYD Co. podržan od strane Vorena Bafeta (Warren Buffet) gradi električne automobile u Kaliforniji, Baidu Inc.u partnerstvu sa Microsoft Corp.TomTom NV i Nvidia Corp. razvija autonomnu platformu za vozila, a  TuSimple Inc. iz Pekinga razvija autonomna vozila u Arizoni.

Investirajte u Baidu preko akcijskog investicionog fonda

Sa druge strane, Kina menja svoju dvadesetogodišnju politiku o zajedničkim poduhvatima na teritoriji Kine sa stranim kompanijama. Do sada je bilo pravilo da strane kompanije mogu da osnuju zajedničke firme sa kineskim partnerima, ali da kineski partner ima najmanje 50% vlasništva. Sada se ovo pravilo menja. Kineska autoindustrija se otvara za velike proizvođače kao što su Volkswagen AG i Ford Motor Co. da prigrabe veći deo kolača na najvećem svetskom tržištu automobila. Takođe razgovara se i o tome da se omogući Tesla Inc. da izgradi fabriku u sopstvenom vlasništvu u Kini za proizvodnju vozila za tržište Kine.

Ovim će svetski proizvođači automobila imati jasniju sliku o svom poslovanju u Kini, a kineska autoindustrija ukoliko se uplaši od pada prodaje u Kini da se podstakne da krene u osvajanje inostranih tržišta.

Već viđen scenario

Ovaj film smo već gledali u industriji pametnih telefona. Prošle godine tri od pet najvećih proizvođača pametnih telefona je bilo iz Kine. Isto je sada plan i u autoindustriji.

Postavlja se pitanje kako će se kineska autoindustrija snaći na tržištu Srednjeg zapada SAD ili Japana? Verovatno će kineski automobili zauzeti svoje mesto među kupcima azijskih automobila, istiskajući konkurenciju iz Japana i Južne Koreje.

Sve ovo se događa u vreme kada se zaoštrava trgovinsko prepucavanje između SAD i Kine, i mnogi strahuju zbog neizvesnosti. Ipak, istorija je pokazala da takvi trenutni problemi ne utiču naročito na velike proizvođače. Uzmimo na primer Hyundai, koji je pre nekoliko dekada imao reputaciju loših motora i još gore šasije, da bi danas bio među 5 najvećih svetskih proizvođača, sa godišnjom prodajom oko 1.25 miliona automobila samo u SAD, i fabrikama u Alabami i Džordžiji.

Šira slika

Uticaj Kine nije samo preko prodaje vozila u SAD i Evropi.

Isto tako važno su Kinezi prišli i pozicioniranju među dobavljačima rezervnih delova, kao i baterija za elektroautomobile. Najviše su se istakli u pozicioniranju vezanom za nabavku osnovnih materijala potrebnih za izradu baterija za vozila.

Pre oko deset godina kineska autoindustrija je preko predstavnika kao što su GeelyChery Automobile Co. i BYD planirala da se probije na tržište SAD sa ponudom malih i jeftinih automobila. Od ovoga se odustalo, a kineska autoindustija se probila na ovo i tržište Evrope preko akvizicija. Kineske kompanije su potrošile preko 31 milijarde $ u poslednjih 5 godina u ulaganja na drugim tržištima, kupujući udele u proizvođačima automobila i delova.

Kineska autoindustrija - Inostrana ulaganja
Inostrana ulaganja kineskih firmi

Najveći investitor je Li, koji je potrošio skoro 13 milijardi $ na kupovinu akcija u Daimleru i proizvođaču kamiona Volvo-u. Tencent Holdings Ltd., najveća internet kompanija u Aziji je potrošila oko 1.8 milijardi $ kako bi postala vlasnik 5% Tesle.

Ni na području softvera i elektronike kineske firme ne zaostaju. Alibaba ulaže u razvoj AI, ugrađuje svoje asistente u Volvo i BMW vozila proizvedena u Kini. Baidu, najveći kineski internet pretražilac je najavio ulaganje od 1.5 milijardi $ u Apollo Fund koji će investirati 100 projekata vezanih za autonomne automobile u sledeće 3 godine.

Baidu i Tencent su među kineskim kompanijama koje se takmiče sa firmom Waymo Alphabet Inc.-a, Uber Technologies Inc. i vodećim proizvođačima automobila za razvoj autonomnih vozila, i njihovo masovno korišćenje nakon 2021.

Investirajte u Alibabu,Baidu i Tencent preko akcionih fondova!

Borba za kobalt, nikl i baterije

Pored ovoga firma Contemporary Amperex Technology Ltd. (CATL), koja proizvodi baterije za automobile, planira da izgradi fabriku vrednu 1.3 milijarde $, koja će imati kapacitet veći od Tesle , i koja će prevazići dosadašnje proizvođače koji opskrbljuju GM, Nissan i Audi. Ovaj proizvođač planira da proda 10% svojih akcija, kako bi prikupo kapital za ovaj projekat koji će ga pretvoriti u najvećeg svetskog proizvođača Litijum jonskih baterija!

CATL je trenutno dobavljač za Volkswagen i vlasnik 22% finskog proizvođača Valmet Automotive Oy, koji isporučuje baterije za Daimlerov Mercedes-Benz.

Kineska autoindustrija - Proizvodnja kobalta
Proizvodnja kobalta u svetu

Da bi mogli proizvesti toliko baterija, kineske kompanije su obezbedile izvor kobalta i litijuma. One proizvode oko 60% prefinjenog kobalta u svetuChina Molybdenum Co. je druga po veličina svetska kompanija koja kopa kobalt, iza Glencore Plc. Ova kompanija vredna preko 24 milijarde $ postala je vodeća sila na tržištu baterija nakon 2016 kada je preuzela kontrolu nad rudnikom kobalta Tenke Fungurume u demokratskoj republilci Kongo.

Glencore je izjavio da je spreman da proda trećinu svoje rude sledeće tri godine kineskoj firmi GEM Co. koja proizvodi hemikalije za baterije.

Koncept u praktičnoj primeni

Nakon najave kineskog predsednika Xi Jinping-a 2016.-te godine, da Kina planira da postane globalni primer u elektrifikaciji svojih vozila, kineski proizvođači su krenuli u velika investiranja u razvoj elektronskih vozila. U ovom segmentu Kina vidi svoju mogućnost za zauzimanje mesta u raspodeli svetskog kolača autoindustrije.

Među vodećima je i Li, 54 godišnji bivši fotograf koji je pokrenuo biznis sa 2.000 juana, a sada je procenjeno bogatstvo ovog biznismena oko 12 milijardi $, koji do sada nije uspeo da se probije na tržište SAD sa svojim SUV modelom Geely Free Cruiser compact. Umesto toga je došao na bolju ideju, ponudio je svoj model pod nazivom O2 na tržište Evrope. Ovo je SUV sa početka naše priče. Interesantno je da se ovaj model proizvodi u Belgiji. Prodaja počinje 2020., a sledeći korak će biti prelazak preko bare i tržište SAD!

Novi igrači na svetskoj sceni

Kineski proizvođač električnih automobila NIO je odnedavno kotiran na berzi u Njujorku. Samo na inicijalnoj prodaji (IPO) je skupio 1 milijardu $ a nakon prvog dana trgovanja, vrednost akcija je porasla za 76%!

NIO je podržan od strane Tencenta i Baidu-a.

Kako iskoristiti kinesku inicijativu

Nakon svih ovih informacija, jasno je da se tržište Kine razvija i da pretenduje na širenje na inostrana tržišta. Plan je da se zauzmu pozicije u SAD i Evropi. Ukoliko želite da iskoristite trenutak i profitirate od svega ovoga, potrebno je samo da uložite u firme o kojima smo pisali. Ovo je moguće preko ulaganja u akcijski fond.

O načinu ulaganja možete pročitati ovde, a najbolje je da se posavetujete sa svojim finanskijskim savetnikom.

Postanite i Vi investitor, obratite mi se, na raspolaganju sam za sva Vaša pitanja – kontaktirajte me i upoznajte se sa finansijskim mogućnostima koje pruža akcijski investicioni fond koji ulaže na kineskom tržištu.

Kristijan Fürstner, finansijski savetnik

*tekst je većim delom preuzet sa sajta Bloomberg News, isto se odnosi i na slike

 

 

Ukoliko želite da primate naš Investicioni digitalni bilten, prijavite se na našu email listu

PRIJAVA NA EMAIL LISTU

Podeli ovu objavu

Povratak na Blog