fbpx
Povratak na Blog

Investirati na berzi preko investicionih fondova ili direktno

Investirati na berzi se može direktno, kada sami odlučujemo kada, koliko i kako investiramo.

Za to je potrebno da posedujemo iskustvo u trgovanju na berzi, da imamo potrebne informacije okretanjima na tržištu, da imamo kratkoročnu i dugoročnu strategiju, potrebne račune i alate za trgovanje i najvažnije sredstva za investiranje!

Investirati na berzi možemo i preko investicionih fondova, što je puno komotnije!

Investirati na berzi ili ne

Ovo je u današnje vreme postalo retoričko pitanje.

Investirati na berzi je najbolji način da svoj kapital oplodite i da napokon Vaš kapital radi za Vas! Međutim, investirati na berzi direktno  treba znati, a pristupiti izuzetno oprezno i tek nakon izdašnih priprema.

Ukoliko nemate potrebna znanja da možete investirati na berzi samostalno, najbolja opcija Vam je preko investicionih fondova. Svako ko se upusti u trgovinu na berzi, a nema potrebna znanja, osuđen je na propast, i izgubiće sav svoj investirani novac!

Oko 80% trgovine na berzi obavljaju nedovoljno stručni trgovci.

Zbog toga je uvek moguće zaraditi na berzi!

Direktno investiranje na berzi

Direktno investiranje na berzi podrazumeva da investitor samostalno  angažuje brokera, kome daje uputstva za kupovinu ili prodaju elemenata sa kojima želi trgovati na berzi. Pružaju mu se mnogobrojne mogućnosti, od trgovine akcijama, sirovinama, derivatima (finansijskim), valutama, kriptovalutama… U ovom moru ponuda potrebno je se investitor odluči sa čime želi trgovati, pošto je za svaki od ovih proizvoda drugačija taktika, drugačiji su parametri, pravila trgovanja…

Direktno investiranje je opterećujuće

Pored ovoga, potrebno je odlučiti i dinamiku trgovanja. Ovo se odnosi na to kojom dinamikom se žele pratiti promene na berzi. Od promena na nivou sekunde, do promena na nivou dana, nedelja ili meseci. Šro je dinamika brža, potrebno je veće znanje i samokontrola.

Troškovi direktnog investiranja

Investirati na berzi nije jeftino!

Pored sredstava koja smo spremni uložiti u investiranje, potrebno je uračunati i troškove investiranja, koji nisu uopšte mali. Oni su različiti u odnosu na visinu planiranog investiranja, dinamiku trgovanja, uslova pod kojima započinjemo investiranje…

Najčešći troškovi na koje trebamo računati su: troškovi otvaranja računa za trgovinu, troškovi brokera, troškovi berze, troškovi pri kupovini, troškovi pri prodaji, troškovi poreza, troškovi povlačenja sredstava..

Svi ovi troškovi znaju odneti dobit koju ostvarimo putem trgovanja, te je izuzetno teško ostvariti čistu dobit.

Direktno investiranje se NE preporučuje “malim” investitorima

koji planiraju da ulože manje od 500.000€

Investirati na berzi preko investicionih fondova je najbolji način

Investirati na berzi preko investicionih fondova je uistinu najkomotniji način investiranja.

Investirati na berzi se može i bez stresa
Investirajte na berzi najkomotnije kroz investicione fondove

Investicioni fond, kao institucija kolektivnog investiranja, je osmišljen sa ciljem da pomogne “malim” investitorima da učestvuju na svetskim tržištima pod uslovima kao “veliki” investitori. Sredstva članova investicionog fonda se prikupljaju i investiraju pod prethodno dogovorenim uslovima (prospekat investicionog fonda).

Troškovi se obračunavaju kao da investira jedan investitor i dele se na članove investicionog fonda. Ovim se dobija smanjenje troškova investiranja, i veći deo sredstava se ulaže.

Prednosti investiranja kroz investicione fondove

Investiranje na berzi preko investicionih fondova ima dosta prednosti u odnosu na direktno investiranje. Da navedemo neke od njih:

  • smanjenje troškova investiranja
  • obezbeđeno profesionalno upravljanje investicijama od strane portfolio menadžera
  • praćenje kretanja na tržištu od strane konsultantskih firmi
  • mogućnost ulaganja u više vrsta proizvoda
  • diversifikacija portfolija po industrijama, valutama, geografska diversifikacija
  • mogućnost izbora rizika koji želimo prihvatiti
  • stalnu kontrolu našeg ulaganja
  • maksimalnu likvidnost sredstava
  • transparentnost troškova i dobiti…

Smanjivanje rizika investiranja

Rizik kod investiranja na berzi je uvek prisutan. Ne možemo ga izbeći, ali ga možemo definisati i umanjiti.

Definišući i umanjujući rizik, smanjujemo i stres investiranja

Definisanje rizika podrazumeva da tačno odredimo koliki rizik smo spremni prihvatiti, a samim tim i koliku dobit očekujemo od naše investicije.

Umanjenje rizika se postiže diversifikacijom i ulaganja. poznato je da se rizik povećava kako ulaganje planiramo od obveznica, preko akcija, derivata, do valuta i kriptovaluta! Isto tako, rizik je veći ukoliko smo sredstava uložiliu manji broj proizvoda.

Ukoliko želimo nizak rizik, sredstva ćemo uložiti u novčani fond, koji ulaže samo u blagajničke zapise, obveznice, bankarske depozite i slično. Ukoliko smo spremni prihvatiti veći rizik, tražićemo balansirani fond, koji deo novca ulaže u obveznice, a deo u akcije. Za investitore koji prihvataju još veći rizik, fond izbora je akcijski fond. Za investitore koji žele visok nivo rizika, pravi izbor su hedž (hedge) fondovi, Forex i kriptovalute.

Investirajte na berzi preko investicionih fondova

Najbolji izbor za investiranje za Vas su investicioni fondovi!

Izborom pravog investicionog fonda za Vas postižete idealan odnos rizika i dobiti koji odgovara Vašem temperamentu. Izbor nije teško načiniti ukoliko imate profesionalca pored sebe!

Postanite i Vi investitor, obratite mi se, na raspolaganju sam za sva Vaša pitanja!

Kontaktirajte me i upoznajte se sa finansijskim mogućnostima koje pruža investiranje preko investicionih fondova i

Neka Vaš kapital radi za Vas!

Podeli ovu objavu

Povratak na Blog