fbpx
Povratak na Blog
3 razloga zašto ulagati u Rusiju, Kinu i Indiju na berzi

3 razloga zašto ulagati u Rusiju, Kinu i Indiju na berzi

Rusija, Kina i Indija predstavljaju zemlje sa najvećim potencijalom rasta u tržištima u razvoju.

Ulaganje u kompanije koje dolaze iz ovih zemalja predstavlja investiciju koja obećava siguran prinos.


Kako uložiti u najjače ruske, kineske i indijske kompanije na berzi

Ulagati na berzi u kompanije koje dolaze sa teritorije Rusije (Rosneft, Norisk Nickel, Lukoil, X5, Sberbank, Gazprom, Severstal, Tatnjeft…), Kine (JD, Tencent, Alibaba, Ping An, HDFC, Baidu, China Mobile…) i Indije (iShares, Teliance industries, Hutcshinson holding…) predstavlja ulaganje u budućnost!

Ulagati na berzi u ovakve kompanije je dugoročno veoma isplativo, pošto se nalaze na tržištima u razvoju, imaju ogroman potencijal razvoja i ogromno tržište. Investiranje u sve ove kompanije je moguće putem akcijskog investicionog fonda,

Portfolio ovog fonda sa presekom stanja na dan 30.06.2020 možete preuzeti OVDE.


Razlog 1 - Rusija: LNG - tečni prirodni gas je glavni energent budućnosti

Novi megaprojekti mogli bi dozvoliti Rusiji da do 2025. godine ugrabi do 15% globalnog tržišta tečnog prirodnog gasa (LNG). Rusija je uspela da više nego udvostruči proizvodnju svog LNG-a od 2009. godine. Ovo je omogućeno zahvaljujući pokretanju novih postrojenja, dok je još nekoliko projekata u fazi razvoja. Prošle godine udeo ruskog LNG-a na globalnom tržištu iznosio je oko 7%, izjavio je osnivač jedne od najvećih kompanija za proizvodnju tečnog prirodnog gasa u zemlji. Ruski proizvođači su tako povećali proizvodnju LNG-a za gotovo 50% na 40,2 milijarde kubnih metara u 2019. godini, izjavio je ministar energetike Rusije.

Prva fabrika za LNG u Rusiji, Sahalin-2, puštena je u rad još 2009. Još jedan ključni objekat, projekat Iamal LNG Arctic, dostigao je pun kapacitet pre oko dve godine. Trenutno se gradi novi pogon za obradu na tom mestu kako bi dodatno povećao kapacitet. U aprilu 2019. godine projekat Criogas-Visotsk za LNG, prvi srednji projekat ove vrste u baltičkom regionu, započeo je punu proizvodnju. Ruska vlada je imala za cilj značajno povećati isporuke LNG-a, jer se očekuje da se u skoroj budućnosti potražnja značajno poveća. Prošle godine, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da očekuje da će domaća proizvodnja LNG-a porasti gotovo pet puta do 2035. godine. Ulagati na berzi u ruske kompanije iz oblasti energetike je ovim postalo više nego interesantno. (Izvor: RT.com)

Razlog 2 - Kina: Najbrži ekonomski oporavak od posledica Covid-19

Kina je postala prva velika ekonomija koja je pokazala znakove oporavka i izbegla recesiju usred pandemije korona virusa, pri čemu je njen bruto domaći proizvod (BDP) u drugom kvartalu porastao 3,2%. Kineski privredni rast i oporavak privrede, kako je izvestio kineski Državni zavod za statistiku (NBS), usledio je nakon oštrog smanjenja u prva tri meseca ove godine. Ekonomisti koje je anketirao Reuters očekivali su skromnije rezultate, jer su predviđali stopu rasta BDP-a od 2,5%. Analitičari ankete Bloomberga dali su sličnu prognozu, sa očekivanim rastom od 2,4% u drugom kvartalu.

Novi podaci signaliziraju da je Kina postala prva koja se počela ekonomski oporavljati od Covid-19. „Generalno posmatrano, nacionalna ekonomija je postepeno prevazišla negativan uticaj epidemije u prvom kvartalu i pokazala zamah obnovljivog rasta i postepenog oporavka, pokazujući dodatno razvojnu otpornost i vitalnost“, kaže NBS. „Uvereni smo da će se ekonomski oporavak privrede nastaviti u drugom kvartalu 2020.“ Kineska privreda se oporavlja, što je dobar pokazatelj za investiranje u doba korone u kineske kompanije.  (Izvor: RT.com)

Razlog 3 - Indija: Najbrže rastuća ekonomija

Peta najveća svetska ekonomija, Indija, oporaviće se 2022. godine nakon dubokog smanjenja usled pandemije koronavirusa, saopštio je S&P Global Ratings. Prema izveštaju, očekuje se da rast od 8,5% nakon smanjenja BDP-a za pet procenata u tekućoj fiskalnoj godini, koja se završava u martu 2021. godine. „Širok raspon indijskih strukturnih trendova, uključujući zdravu demografiju i konkurentne troškove radne jedinice, rade u korist Indije. Ekonomske reforme, ako se dobro provedu, podržale bi ovaj ishod “, rečeno je iz rejting agencije. „Uz oporavak ove veličine, 10-godišnji prosečni ponderirani realni BDP po glavi stanovnika u Indiji vjerovatno će ostati znatno iznad prosjeka svojih vršnjaka.“

Indija će nastaviti ponovo otvarati svoju ekonomiju, koja već pokazuje znakove oporavka nakon pandemije Covid-19, rekoa je premijer zemlje Narendra Modi. „Uvek moramo imati na umu da što više možemo zaustaviti koronavirus, što više on prestaje da raste, to će se više otvoriti naša ekonomija, otvorit će se naše kancelarije, otvoriti tržišta, otvorit će se transport i tako će se stvoriti i nove mogućnosti zapošljavanja, “Rekao je Modi dodajući da je stopa oporavka virusima koronavirusa u zemlji preko 50 procenata. (Izvor: RT.com)

Ekonomski potencijali tržišta u razvoju

Ekonomski potencijali rasta kompanija koja se nalaze na tržištima u razvoju su veliki. Kako bi se najbolje iskoristili, potrebno je što pre investirati u njih.

Investiranje je moguće putem investicionih fondova. Pre investiranja potrebno je da se konsultujete sa posrednikom i odredite sve parametre za investiranje.

Podeli ovu objavu

Povratak na Blog